SRE - Public Knowledge Base : Hoe een URL beschermen met een paswoord

Allereerst maak je een .htaccess bestand aan in de map die je wenst te beschermen met een wachtwoord:

AuthUserFile /home/mijnaccount/.htpasswd
AuthName "Titel_van_het_aanlogscherm"
AuthType Basic
Require valid-user

Hierbij is het pad naar de AuthUserFile belangrijk, hierin gaan we namelijk de verschillende gebruikers en hun versleutelde wachtwoorden opslaan.
Zorg dat je bij AuthUserFile het absolute pad naar je .htpasswd file invult.

De eerste gebruiker kan je vervolgens aanmaken met het htpasswd commando via SSH:

htpasswd -c /home/mijnaccount/.htpasswd gebruikersnaam wachtwoord

Wanneer je later extra gebruikers toevoegt laat je simpelweg het stukje -c (nieuw bestand aanmaken) weg en vervang je dit door -b.

htpasswd -b /home/mijnaccount/.htpasswd gebruikersnaam wachtwoord